За първи път от януари насам рейтингът на управляващата в коалиция Германска социалдемократическа партия (ГСДП) се повиши с 1,5% до 16%. Това показва проучване на социологическия институт Insa по поръчка на вестник BILD, проведено в периода от 15 до 18 март сред над 2000 избиратели.

Опозиционният Съюз (ХДС/ХСС) падна под 30% за първи път през последните месеци. Спрямо предходната седмица той губи 1,5% и получава 29,5% от гласовете. Това обаче не му пречи да продължи да води в класацията за популярност на политическите партии в Германия. Второ място заема дясната партия "Алтернатива за Германия“ (AзГ) с 19,5% от гласовете (+1%). Следва я партията на канцлера Олаф Шолц.

За последно социалдемократите постигнаха такива показатели в началото на януари. "ГСДП и АзГ, които загубиха гласове през последните няколко седмици, отново стават по-силни“, коментира резултатите ръководителят на Insa Херман Бинкерт. "Зелени“ печелят само 12% (-0,5%), Свободната демократическа партия (СвДП) - 5% (-0,5%). Партията, която се появи наскоро в Германия, "Съюзът на Сара Вагенкнехт за разум и справедливост“ (BSW), получава 6,5% (без промяна), "Левица“- само 3,5% (без промяна).

В много отношения нарастването на популярността на ГСДП и АзГ, пише BILD, се свързва с тяхната позиция по въпроса за доставката на крилати ракети с голям обсег Taurus на Украйна. "Двете партии решително се противопоставят на доставката на крилати ракети“, подчертава Бинкерт. "Гласоподавателите на ГСДП, AзГ и BSW са против доставката на крилати ракети. Това е ясно“, заключи той.