Китайските власти приеха закон, насочен към предоставяне на повече защита на жените срещу дискриминация, основана на пола, и сексуален тормоз, дни след като законопроектът бе внесен във висшия законодателен орган на страната след трета ревизия и широк обществен дебат, отбелязва Reuters.

Агенцията подчерта, че промените в закона за защита на жените са първите по рода си за последните 30 г. Към настоящия момент обаче няма подробности за това какви точно са те. Озаглавен като "Закон за защита на правата и интересите на жените“, законопроектът бе внесен в Постоянния комитет на Националния народен конгрес (NPC) в четвъртък. NPC обяви на своя уебсайт, че законодателството е прието. Десетки хиляди хора са изпратили предложения за това, което искат да бъде включено в законодателството, допълниха от NPC.

Официалната информационна агенция Xinhua съобщи в четвъртък, че законодателството "засилва защитата на правата и интересите на групите в неравностойно положение като бедни, възрастни жени и такива с увреждания".

Според Xinhua работодателите ще бъдат държани отговорни, ако трудовите и социалноосигурителните права и интереси на жените са нарушени, а възпрепятстването на спасяването на станалите жертви на трафик и отвлечени жени занапред ще се тълкува като престъпление.

Изображения, публикувани онлайн в началото на тази година на жена с вериги, предизвикаха възмущение и предизвикаха дебат относно справянето с трафика на хора, особено в селските райони, където проблемът е налице от години.