Словакия за първи път в историята на държавата повиши нивото на защита на националното въздушно пространство до най-високо ниво след инцидента в Източна Полша. Това съобщи агенция TASR, позовавайки се на министър-председателя на страната Едуард Хегер.

"Словакия засили сигурността си. Националните и международни системи са в пълна готовност. Словакия осигурява защитата на въздушното си пространство, както не е правила досега", цитира агенцията думите на Хегер.

Той изрази опасения, че подобен инцидент може да се случи на територията на Словакия, тъй като тя също е съсед на Украйна.

Във вторник вечерта паднаха две ракети в село Пржеводов (Люблинско войводство), разположено в източната част на Полша на границата с Украйна. При инцидента загинаха двама души. Според президента на страната Анджей Дуда няма доказателства за умишлена руска атака.

Министерството на отбраната в Москва на свой ред увери, че не са нанасяни удари по цели в близост до украинско-полската граница с руско оръжие. Както подчертаха във ведомството, снимките на останките, публикувани от полските медии от мястото на инцидента, не са на руски оръжия.