Руската зенитно-ракетна система С-350 "Витяз“ е свалила самолети на ВВС на Украйна в напълно автоматичен режим на работа без участието на оператор, като тестът в бойни условия е първият по рода си в света, разкри източник на РИА Новости.

"За първи път в света в бойни условия ЗРС "Витяз“ извърши напълно автоматично, без участието на оператор, откриване, проследяване и поразяване на украински въздушни цели. Няколко бойни самолета и дронове на Украйна са били свалени от ракетите на системата“, увери събеседникът на агенцията.

Той добави, че бойният екипаж само е контролирал работата на системата.

"Автоматичният режим е реализиран въз основа на принципа на липса на отмяна на решенията на елементите с изкуствен интелект на системата в рамките на възникващата въздушна бойна обстановка, т.е. операторът просто не се е намесил в работата на системата, като по този начин се потвърждава алгоритъмът на работа, избран от машината“, уточни източникът.

Според събеседника, "Витяз" е работил едновременно както в активен, така и в пасивен радарен режим. Този метод повишава шумоустойчивостта на комплекса, както и способността му да открива и класифицира цели.

С-350 "Витяз" е мобилен многоканален зенитно-ракетен комплекс, разработен от концерна "Алмаз-Антей“ за зенитно-ракетните войски на Въздушно-космически сили на Русия. Предназначен е за защита на държавни, административни, промишлени и военни обекти и групировки на войски от атаки с модерни и усъвършенствани оръжия за въздушно нападение.

Системата е способна да поразява аеродинамични въздушни цели, които включват самолети, дронове, крилати ракети и други средства, на максимален обсег. Максималната скорост на целите, поразени от ракетите "Витяз", може да достигне два километра в секунда.