Федералното правителство на САЩ отпусна на щата Мериленд 60 милиона долара спешна помощ за преодоляване на последиците от срутването на моста "Франсис Скот Кий“ в Балтимор, предава Reuters.

Размерът на исканите средства бе определен от самия губернатор на Мериленд Уес Мур. Уточнява се, че съответната агенция към Министерството на транспорта на САЩ е одобрило искането в рамките на часове.

Подобно финансиране обикновено отнема дни, но президентът на САЩ Джо Байдън увери пред репортери във вторник, че е наредил на федералното правителство да "премести небето и земята“, за да може мостът да бъде възстановен възможно най-бързо.

"Тези средства служат като авансово плащане за ключови разходи и допълнително финансиране по програмата за спешна помощ ще бъде предоставено, докато работата продължава“, се казва в изявление на Министерството на транспорта на САЩ.

Първоначалната оценка на разходите за реконструкцията, която вероятно ще бъде платена от федералното правителство, е 600 милиона долара, но може да нарасне до два милиарда долара.