Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с президента на Китайската народна република Си Дзинпин. По време на плодотворен едночасов разговор държавните глави обсъдиха целия набор от актуални въпроси на двустранните отношения, се съобщава в изявление на пресслужбата на кабинета на президента Зеленски.

"Особено внимание беше отделено на начините за възможно взаимодействие, с цел установяване на справедлив и устойчив мир за Украйна".

"Владимир Зеленски потвърди неизменната позиция на Украйна по отношение на спазването на политиката за "единен Китай“ и благодари на президента на Китайската народна република за подкрепата на страната за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", се посочва в изявлението.

"Президентът Зеленски изрази благодарност на китайската страна за оказаната хуманитарна помощ и отбеляза, че Украйна правилно се грижи за безопасността на китайските граждани на територията на Украйна.

Страните обсъдиха подробно начините за укрепване на украинско-китайското партньорство".

"Преди пълномащабната руска инвазия Китай беше търговски партньор номер едно на Украйна. Вярвам, че днешният ни разговор ще даде силен тласък за връщането, запазването и развитието на тази динамика на всички нива“, подчерта президентът на Украйна.

"Това трябва да бъде улеснено от възобновяването на работата на двустранната междуправителствена комисия и назначаването на посланик на Украйна в Китайската народна република".

Президентът на Украйна е подчертал, че днес Украйна почита паметта на жертвите на аварията в Чернобилската АЕЦ, най-голямата причинена от човек катастрофа в историята на човечеството. Той е отбелязал, че продължаващата руска окупация на Запорожката атомна електроцентрала и използването от Русия на ЗАЕЦ като прикритие за военни удари по градове и села показват, че Москва не зачита справедливия интерес на всички хора по света да живеят в гарантирана безопасност от всякакви ядрени или радиационни заплахи.

В тази връзка държавният глава е призовал Китай да играе ефективна роля в решаването на проблема със сигурността около АЕЦ-а.

"Това ще отговаря на духа на Будапещенския меморандум“, по думите на Володимир Зеленски.

Президентът Зеленски е информирал китайския лидер за ситуацията на фронта.

"Ситуацията на фронта е трудна, но ние стоим. И ние ще продължим да освобождаваме земята си. Не ние започнахме тази война, но трябва да възстановим суверенитета и териториалната цялост на нашата държава. В международно признатите граници от 1991г. Включително Крим. Това е в пълно съответствие с целите и принципите на Хартата на ООН“.

Държавният глава на Украйна  отделно се е спрял на опустошителните последици от руската инвазия, като е акцентирал върху отвличането от Русия на двадесет хиляди украински деца.

Президентът на Украйна е очертал съдържанието на украинската формула за мир и е дал информация за текущата дипломатическа работа по организирането на Глобалната среща на върха за мир.

Володимир Зеленски е изразил надежда за активното участие на Китай в усилията за възстановяване на мира.

"Никой не иска мир повече от украинския народ. Ние сме на наша земя и се борим за нашето бъдеще, упражнявайки неотменимото право на самоотбрана. Мирът трябва да бъде справедлив и стабилен, основан на принципите на международното право и зачитане на Хартата на ООН. Не може да има мир за сметка на териториални компромиси. Териториалната цялост на Украйна трябва да бъде възстановена в рамките на 1991 г.“, е отбелязал президентът на Украйна.

Страните са подчертали важността на усилията, насочени към установяване на мир.

Украинският държавен глава отделно е подчертал важността на това всички държави да се въздържат от подкрепа на Русия във войната. Това трябва да се отнася за военно-техническото сътрудничество. Включително доставка на оръжия.

"Всяка подкрепа, дори частична, се превръща от Русия в продължаване на нейната агресия, в по-нататъшно отхвърляне на мира. Колкото по-малко подкрепа получава Русия, толкова по-скоро войната ще приключи и мирът ще се върне в международните отношения“, е заявил Володимир Зеленски.

Президентът на Украйна е изразил готовността на Украйна да остане гарант за световната продоволствена сигурност. Зеленски е отбелязал, че "в момента украинските пристанища са заложници на руската агресия и са блокирани от държавата-агресор, а с тях и експортните пътища".

В този контекст страните са изразили съвместна подкрепа за необходимостта от правилно прилагане и продължаване на Черноморската зърнена инициатива. Володимир Зеленски е информирал своя колега за изпълнението на глобалната хуманитарна програма "Зърно от Украйна“.

Лидерите на Украйна и Китай са се договорили да поддържат редовен диалог.