В интервю за британския телевизионен канал Sky News държавният глава на Украйна Володимир Зеленски заяви, че "не се интересува“ от среща с президента на Руската федерация Владимир Путин, като заяви, че в неговите очи той е "никой“.

В ексклузивно интервю с журналиста на телевизията Кей Бърли, Зеленски отбеляза, че "не разбира кой взема решения в Русия“ и че докато Москва моли за мир, тя лъже, като атакува Украйна с ракети.

Зеленски отговори и на спекулациите за руска офанзива в Украйна през следващите седмици и припомни как се е почувствал, когато е разбрал за нахлуването на руските сили в страната му.

На въпрос дали среща с Путин ще помогне за прекратяване на войната, Зеленски отговори: "Не ми е интересно. Не е интересно да се срещам, не е интересно да говоря... Наистина не разбирам кой взема решения в Русия“.

Президентът на Украйна бе категоричен, че хората са негов приоритет номер едно и добави: "Не искам да се бия на руска територия. Просто искам да спрат войната възможно най-бързо и да напуснат страната ни възможно най-бързо. Мога да ви кажа със сигурност, че ако напуснат нашата територия, войната ще спре. Това е всичко“.

На въпрос дали е твърде късно за разговори, Зеленски подчерта: "След пълномащабна инвазия, за мен (Путин) е никой“.

Държавният глава на Украйна увери, че Русия дава много жертви във войната. Той потвърди, че през последните дни руснаците са извършили поредица от по-силни атаки и офанзиви - и че е от решаващо значение украинските сили да имат отбранителна сила.

"Всичко зависи от това колко можем да ги задържим... На изток те се движат напред и губят много хора. Става въпрос за изключителен брой. Те не се интересуват от това, не си броят жертвите“, изрази увереност Зеленски.

"Ние броим техните хора. Но нямаме точни числа. Има много повече жертви от тяхна страна. Но от това, което вече видяхме и преброихме - има хиляди загинали хора от тяхна страна, а те просто ги хвърлят и хвърлят наново", допълни Зеленски.

В рамките на интервюто – заснето на 45-ия рожден ден на Зеленски – украинският президент научи, че Германия е решила да предаде 14 танка Leopard 2 на Киев след седмици на нерешителност, отбелязва телевизията. В тази връзка той заяви, че е "много благодарен" за танковете, но предупреди, че количеството и времето за доставка на бойните машини са "критични".