За да спечели войната, Украйна трябва не само да освободи всичките си територии, завладени от руснаците, но и да създаде условия, при които никога повече да не се стигне до ново нахлуване. Това подчерта главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни в интервю за журналиста Дмитрий Комаров, цитирано от РБК-Украйна.

"Нашата победа недвусмислено е освобождаването на цялата окупирана територия на Украйна. Цялата територия трябва да бъде освободена, но това не е достатъчно. Украйна, като държава, трябва да направи всичко всичко, за да може това, което започна на 24 февруари 2022 г., никога да не се случва отново“, обясни Залужни.

По думите му трябва да се изградят такива порядки, при които Русия никога няма да има възможност да повтори своята агресия. Затова, според главнокомандващия ВСУ, победата за Украйна е деокупация и силни, модерни, многочислени въоръжени сили.

"И световната история познава държави, които съществуват и показват, че е по-добре да не ги пипаме. Украйна трябва да стане такава държава“, поясни генералът.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че вярва в победата на страната във войната преди президентските избори в САЩ през 2024 г. А според военния министър на Киев Олексей Резников Украйна може да обърне хода на бойното поле още в рамките на тази година.