Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг съюзниците от Алианса са доставили почти всички обещани бойни машини на Украйна. Страната вече разполага с военния капацитет, от който се нуждае, за да си върне обратно загубените териториите, цитира думите му германският национален ежедневник Die Zeit.

В рамките на среща с премиера на Люксембург Ксавие Бетел в централата на Алианса в Брюксел, Столтенберг представи данни, съгласно които страните от НАТО са доставили на Украйна 1550 бронирани машини, 230 танка и значително количество боеприпаси, което представлява 98% от цялата обещана помощ. Също така са обучени най-малко девет бронирани бригади.

"Държавите-членки на НАТО вече прехвърлиха безпрецедентна военна помощ на Украйна под формата на 1550 бронирани машини, 230 танка, модерни системи за противовъздушна отбрана и модерна артилерия, огромни количества боеприпаси, осигуриха обучение и въоръжение за повече от девет бронирани бригади“, заяви норвежецът, като благодари на Люксембург за "щедрия принос към фонда за подкрепа на Украйна“.