В интервю за изданието Focus канцлерът на ФРГ Олаф Шолц определи като "малко вероятно“ пускането в експлоатация на втората нишка на газопровода "Северен поток 2“.

"Трудно ми е да си го представя“, призна Шолц, отговаряйки на въпрос дали разклонението на "Северен поток 2“ ще бъде пуснато в експлоатация. В същото време той подчерта, че около Европа няма да бъде построена "стена“.

На 12 октомври държавният глава на Руската федерация Владимир Путин увери, че Москва е  готова да започне да доставя газ за Европа по незасегнатото от саботажа разклонение на газопровода "Северен поток 2“, включително на допълнителни количества. По думите му обаче "топката е на страната на ЕС".

По-рано компанията Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни щети", настъпили на 26 септември по двата газопровода "Северен поток“ близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания по трасето. По-късно шведски сеизмолози поясниха, че са регистрирали две експлозии по маршрутите на "Северен поток". На 18 ноември шведската прокуратура обяви, че експлозиите на газопроводи са саботаж.