Германия се изправя пред едно след друго предизвикателства в енергийната криза, отприщена от войната в Украйна. Това коментира канцлерът на ФРГ Олаф Шолц в седмичното си обръщение, предава Bloomberg.

"Взехме мащабни решения в Германия от началото на годината, като гарантираме, че можем да осигурим доставките на въглища, петрол и газ. Можем да кажем, че вероятно ще се справим. Но веднага щом успеем в разрешаването на един проблем, възниква следващ“, заключи германският канцлер.

Икономиката на Германия е на ръба на рецесия на фона на растящите цени и перспективата за тежка зима, след като Русия преустанови доставките на природен газ. Тази седмица правителството в Берлин обяви национализацията на Uniper, най-големият вносител на газ в страната, за да предотврати по-голям срив на енергийния сектор.

Шолц настоя, че "Русия няма да спечели тази война“ и че неговото правителство полага усилия да намали разходите за електричество и природен газ, както и да приложи мерки за подпомагане на домакинствата и бизнеса.

Германският лидер пътува с група бизнес лидери до Близкия изток този уикенд в опит да сключи споразумения за доставките на втечнен природен газ (ВПГ) със Саудитска Арабия и Катар, за да компенсира съкращенията на подаването от Русия.