Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар отново говори за процеса на диалог, за Общността на общините със сръбско мнозинство и други теми, свързани с отношенията Белград-Прищина, предава албанското електронно издание Lajmi. По думите му, Вашингтон подкрепя диалога с посредничеството на ЕС и очаква всички страни от региона да се признаят взаимно.

"Нашата политика е много ясна. Ние напълно подкрепяме диалога с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията. За нас взаимното признаване трябва да бъде крайната важна цел. Вярваме, че всички страни от региона трябва да се признаят взаимно, да намалят търговските бариери, да помогнат за решаването на някои от нерешените проблеми, останали от 90-те години, и да вървят напред към европейска интеграция“, каза Ескобар.

"Работя много тясно с Мирослав Лайчак, но все пак този диалог е изцяло с посредничеството на ЕС. Аз не участвам в разговорите“, обясни Ескобар.

Той добави, че френско-германският план е важен план за нормализиране и че и двете страни трябва да го приемат и да започнат незабавно да го изпълняват.

"На първо място смятаме, че диалогът има добър план. Смятаме, че френско-германското предложение, което подкрепяме – бях там, когато беше представено – е важна стъпка към нормализирането. Това е отлична насока, надяваме се, че и двете страни ще я приемат и ще започнат незабавно да я прилагат. Но междувременно има много области в Брюкселското споразумение, които остават неизпълнени. Една от най-важните е Общността на общините със сръбско мнозинство“, заяви той.

"Реакциите са нормални. Въпросът за Косово е много емоционален въпрос за Сърбия. Там те са много загрижени какво означава това за тяхното бъдеще, какво означава за сърбите, които живеят там. "Но това е важно нещо, което те трябва да предприемат“, подчерта Габриел Ескобар.