Техеран представи последния си отговор в текущите преговори за възстановяване на споразумението за ядрената програма, който САЩ определи като "стъпка назад“ в разговорите, съобщава европейската редакция на изданието Politico.

Негативната реакция от страна на администрацията на американския президент Джо Байдън е сигнал, че опитите за съживяването на ядрената сделка от 2015 г. може и да се провалят, въпреки продължилите около година и половина преговори.

"Проучваме отговора на Иран, но най-важното е, че той изобщо не е обнадеждаващ“, коментира високопоставен представител на администрацията на Байдън пред изданието.

Официалният представител на Вашингтон отказа да даде подробности за предложенията на  иранците, но добави, че "въз основа на техния отговор изглежда, че се правим стъпка назад“.

Европейски дипломат се съгласи с негативната оценка и подчерта, че отговорът на Техеран изглежда "негативен и неразумен“. Друг източник, запознат с преговорите, добави, че иранският отговор "изобщо не изглежда добре“.

Не е ясно колко дълго още участващите страни ще са склонни да продължат преговорите, въпреки че нито Иран, нито САЩ вероятно ще изключат окончателно дипломацията. От администрацията на Байдън не отговориха на въпросите дали САЩ ще се оттеглят от преговорите предвид последните предложения на Иран.

Ядреното споразумение от 2015 г. вдигна редица американски и други санкции срещу Иран в замяна на строги ограничения върху ядрената програма на страната. През 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп оттегли страната от споразумението и върна ограниченията за Техеран. В отговор Иран възобнови голяма част от ядрената си програма.