Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров предупреди, че доставката на снаряди с обеднен уран от Обединеното кралство на Украйна ще бъде стъпка, която ще изведе ескалацията на конфликта на ново сериозно ниво. След президента Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу, и Лавров обяви, че Русия ще вземе предвид тези доставки при планирането на по-нататъшните си действия, съобщава вестник "Коммерсант“.

Първият дипломат на Москва увери, че е видял "изявления на някои западни представители, че – по думите им, всичко е наред, няма нищо забранено от категорията боеприпаси с обеднен уран, ние не нарушаваме никакви конвенции“. "Но те все още помнят до какви резултати доведе използването на боеприпаси с обеднен уран в Югославия, в Ирак, когато пострадаха десетки хиляди цивилни и всъщност войници на НАТО, които използваха тези боеприпаси с обеднен уран“, цитира изданието думите на Лавров.

Коментирайки възможната реакция на Москва, руският външен министър поясни: "Разбира се, ние ще вземем това предвид в нашите действия. Имаме ангажимент към международните стандарти за водене на война, имаме собствена военна доктрина. И както казаха президентът и министърът на отбраната, ще трябва да вземем предвид факта, че нашите британски колеги извеждат тази ескалация на нов, много сериозен етап“.

На 20 март заместник-министърът на отбраната на Великобритания Анабел Голди обяви по-рано, че Обединеното кралство ще предостави на Украйна снаряди с обеднен уран, предназначени за танковете Challenger 2.

"В допълнение към предоставянето на Украйна на танкова рота Challenger 2, ние ще предоставим боеприпаси, включително бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран“, поясни Голди. По думите й подобни снаряди са високоефективни за унищожаване на съвременни танкове и бронирани машини.

"Бих искал да отбележа, че ако всичко това се случи, Русия ще трябва да реагира по съответния начин“, предупреди Путин по време на пресконференция с китайския си колега. "Имам предвид, че колективният Запад вече започва да използва оръжия с ядрен компонент“, допълни руският лидер.

В отговор говорител на Министерството на отбраната на Обединеното кралство поясни: "Британската армия използва обеднен уран в своите бронебойни снаряди от десетилетия. Това е стандартен компонент и няма нищо общо с ядрените оръжия или способности. Русия знае това, но умишлено се опитва да дезинформира.Независими изследвания на учени от групи като Кралското общество са оценили, че всяко въздействие върху личното здраве и околната среда от използването на боеприпаси с обеднен уран вероятно ще бъде слабо“, увери говорителят.