"Българският евродепутат Илхан Кючюк, който представлява групата Renew Europe, заедно с румънския евродепутат Влад Ботошанян и австрийския Хелмут Брандщетер ще организират демонстрация на 4 декември пред Министерството на вътрешните работи във Виена", пише G4media.ro. 

Припомняме, че за организираната демонстрация лидерът на европейските либерали съобщи първо в интервю за Аудиокаста на "Фокус" "Това е България"

"Протестът има за цел да оспори съпротивата на Австрия срещу включването на България и Румъния в Шенгенското пространство", обясняват румънските колеги и продължават така: 

"Изразявайки дълбоката си загриженост от ветото на Австрия върху присъединяването на България и Румъния към Шенген, Кючюк подчерта разочарованието и недоволството на гражданите, които се стремят към равни права в рамките на Европейския съюз. Демонстрацията има за цел да подчертае колективното желание за пълна интеграция, единство и премахване на дискриминационните бариери. Кючюк смята, че тази позиция резонира сред значителна част от австрийското общество, като подчертава, че тя се простира отвъд Шенгенския въпрос и обхваща равенството, уважението и придържането към принципите на солидарност в рамките на ЕС. 

В социалните медии Кючюк мобилизира граждани, които смятат, че ветото е несправедливо, да се присъединят към демонстрацията, подчертавайки важността на колективния глас, който се застъпва за равенство и справедливост", пише G4media.ro. 

Ето и публикацията на Илхан Кючук в социалната мрежа "Фейсбук", в която е тагнал и колегите си в Европейския парламент:

"Заедно с Vlad Botoș и Helmut Brandstätter излизаме на демонстрация пред Министерството на вътрешните работи във Виена срещу ветото, наложено на България и Румъния за членство в Шенген.

Призоваваме всички граждани, които усещат това вето като несправедливо третиране и пречка към нашето пълно европейско обединение, да се присъединят към нас!

Принципите, залегнали в устоите на ЕС - свобода, равенство и върховенство на закона - ни призовават към действие! Часовникът тиктака.

Дължим го на себе си и на бъдещите поколения!", категоричен е Илхан Кючук.

В следваща публикация той добавя:

"Предстоящият протест във Виена е още един начин да окажем натиск на австрийското правителство по повод ветото за Шенген. Трябва да продължаваме да говорим с политически аргументи, да използваме дипломатическия натиск, разговора с бизнеса, но и да използваме аргумента на гражданското общество. Натискът е задължителен по всяко едно направление", пише лидерът на европейските либерали.