Руската военна интервенция в Украйна преди една година е предизвикала дългосрочна трансформация в европейските отбранителни системи, заяви висш генерал на САЩ пред The Voice of America. Едновременно с това в Пентагона са категорични, че на първата годишнина от конфликта, Москва "вече е загубила“ битката си за контрол над Украйна. Както коментират пред медията експерти, едва за 3,5% от целия бюджет за отбрана, Вашингтон е "попречил на руския президент Владимир Путин да постигне много от целите си в Украйна. Изпращаме много важно послание по целия свят, че Америка не е неутрална и няма да седи със скръстени ръце, когато автократичен побойник се опитва да преначертае международните граници с военна сила... без нито един американски войник да бъде застрашен“.

"Средата за сигурност тук, в Европа, се промени за десетилетия“, казва генерал-лейтенант Джон Колашески, генерален командир на V корпус, който отговаря за операциите на американската армия по източния фланг на НАТО, в ексклузивно интервю от Полша по-рано този месец.

Докато текат военните действия в Украйна, Съединените щати насочиха хиляди допълнителни войници в Европа, докато европейските нации, близки до конфликта, увеличиха разходите за отбрана.

"Това е нещо, което всички наши съюзници и партньори приемат като реална заплаха и сплотеността тук е по-голяма, отколкото някога съм виждал“, подчерта той.

Вашингтон похарчи десетки милиарди долари за военна подкрепа за Украйна, както наравиха всички останали от НАТО.

"Имаме ясното разбиране, че всеки танк, унищожен в Украйна, е един танк по-малко зад нашата граница“, казва той.

Проучванията обаче показват, че американската обществена подкрепа за предоставянето на оръжия на Украйна е намаляла от 60% "за" през май миналата година до 48% сега. Има и умерена ерозия в подкрепата на Конгреса за украинските военни разходи.

По-голямата част от тази ерозия идва от "шумно малцинство сред републиканците“, според Брадли Боуман, ветеран, който е старши директор на Центъра за военна и политическа сила към Фондацията за защита на демокрациите.

Разходите на САЩ за сигурност на Украйна са около 30 милиарда долара, което според Боуман е около 3,5% от целия бюджет за отбрана през тази фискална година.

"И така, какво получаваме за тези 3,5%? Бих казал, че попречихме на руския президент [Владимир] Путин да постигне много от целите си в Украйна. Изпращаме много важно послание по целия свят, че Америка не е неутрална и няма да седи със скръстени ръце, когато автократичен побойник се опитва да преначертае международните граници с военна сила... без нито един американски войник да бъде застрашен“, заяви той пред VOA в четвъртък.

Русия контролираше цели 25% от Украйна миналата година, преди силите на Киев бързо да предприемат контраатака.

Сега територията, контролирана от Москва, е сведена до 18%, като западни служители се надяват, че Украйна ще успее да пробие заздравената руска защита, когато в Украйна пристигнат нови модерни оръжия, включително произведени в Германия танкове Leopard 2 и британски Танкове Challenger 2.

"Битките в Украйна ще бъдат бавни и това, от което се нуждаете, е от тежък танк като Challenger, който може да понесе удари“, казва майор Ник Бриджис, началник-щаб на Естонската бойна група за засилено предно присъствие. Той добави, че тези танкове могат да издържат множество атаки, докато  T-72 от съветската ера, които украинските сили използват в момента, "е много вероятно да бъдат унищожени след едно попадение“.

След като според анализатори Русия показа признаци на нова офанзива в Украйна, официални представители на САЩ описаха тактиката на Москва като "хвърляне на тела в месомелачка“.

"Аз някак си го наричам "бахмутизация“ на конфликта, където те буквално захвърлят стотици животи всеки ден, за да постигнат допълнителни печалби, които не са стратегически важни“, обяснява Колин Кал, заместник-министър на отбраната за политиката, имайки предвид бруталните боеве за Бахмут, където смъртоносните битки водят до размяна на няколко сгради.

Кал, говорейки пред VOA в Пентагона тази седмица, заяви, че смисълът на изпращането на оръжия като западни танкове в Украйна е да й се позволи "да се бие по различен начин“ от руснаците, за да "промени динамиката на фронтовите линии“.

По думите му, Путин многократно е правил грешни изчисления през последната година, което е довело до провал в постигането на руските цели, вариращи от поглъщане на Украйна от Русия до отслабване на единството на НАТО.

"Едно нещо всъщност стана кристално ясно и това е, че Русия вече е загубила“, залючва Кал.