Бившият словашки премиер Роберт Фицо има всички шансове да състави следващото правителство в Братислава, а след това ще се върне на министър-председателския пост след петгодишно отсъствие, съобщава германският телевизионен канал ZDF.

Неговата лява националистическа партия "Курс - социалдемокрация (Smer) спечели съботните парламентарни избори с 22,9% от гласовете. Либералната партия Прогресивна Словакия (ПС), водена от евродепутата Михал Шимечка, е втора с 18% от гласовете. Коалицията на бившия премиер Едуард Хегер се разпадна през май 2023 г. поради постоянни вътрешни разногласия, припомня телевизионният канал.

Фицо спечели тези избори, използвайки популистки и проруски тон, с който партията му успя да привлече избиратели от селските райони и по-възрастни хора. Избирателите на Smer бяха отблъснати от хаотичното управление на страната през последните години. Фицо успя да направи така, че хората в Словакия да не помнят провалите на последното му правителство до 2018 г.

Помага му и фактът, че проруските настроения в страната са засилени от масирана пропаганда, пише ZDF. Политологът Йозеф Батор от университета Коменски в Братислава обяснява предисторията по следния начин: "Кризата с коронавируса проправи пътя за популистките партии. Те успяха да се изявят. Войната също допринася за това, словашкото общество в много слоеве е доста проруско настроено. Досега Украйна беше силно подкрепяна, но населението не беше съгласно с това".

С около 23% от гласовете Фицо се нуждае от поне двама коалиционни партньори. На пръв поглед всичко е просто: един от потенциалните партньори може да бъде партия "Глас“ на бившия премиер Петер Пелегрини, издънка на партията на Фицо. Друг възможен партньор е Словашката национална партия (SNS), която със сигурност има много общо с позицията на Фицо.

Фицо и Пелегрини са съгласни, че Словакия се нуждае от силна социална държава. Техните виждания обаче се различават по въпроса за помощта за Украйна, подчертава германският телевизионен канал. Ако Фицо иска да помага на съседната страна изключително с граждански стоки, то Пелегрини гледа на военната помощ също толкова положително, колкото и буржоазните партии. В същото време той все още има коз в ръкава си срещу Фицо - възможността да създаде коалиция с либералната партия "Прогресивна Словакия", която току-що влезе в парламента. Междувременно самият Фицо няма друга възможност за създаване на коалиция.

В неделя Пелегрини, който инициира създаването на коалицията, заяви пред телевизия ZDF: "Искам да уверя зрителите, че това е единственият начин "Глас“ да влезе в коалиция, която по никакъв начин няма да застраши нашата проевропейска ориентация и членството ни в Европейския съюз и НАТО“.

Експертът Батор, напротив, очаква политически обрат: "Изборът е между Изтока и Запада. Между бавната ориентализация, орбанизация и путинизация и възможността словаците да продължат да формират държава, която подкрепя либералната демокрация. Към момента е най-вероятна ориентализацията“.

Ако Фицо успее да състави правителство, търсенето на единство ще добави главоболия на ЕС и НАТО, отбелязва ZDF. Фицо е критичен към общата външна политика на ЕС. Той изключва доставките на оръжия за Украйна и се съгласява на санкции срещу Русия само ако те "не вредят на Словакия“. Досега Словакия беше надежден поддръжник на Украйна в нейната защита срещу Русия, а военната база в Кошице в източната част на страната е важен логистичен център за снабдяване на украинските въоръжени сили.

Фицо също не е склонен да се съгласи с каквито и да било квоти за разпределение по отношение на миграцията. Той обаче няма намерение да напуска Европейския съюз. "Той вероятно ще следва прагматичен курс като Орбан“, казва политологът Батор. "Той също не иска да напуска ЕС. Харесва му да е там, защото може да използва всички еврофондове“.

Преди 20 години 94% от словаците подкрепяха ЕС. Според последното проучване тази цифра сега е само 37%, отбелязва Батор. Популизмът на Фицо, подобно на този на Виктор Орбан в Унгария, го прави разрушителен фактор в търсенето на общоевропейски решения, заключава германският телевизионен канал ZDF.