Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна е била свързана отново към националната електрическа мрежа на страната, след като инженери са поправили един от четирите главни външни електропровода, повредени по време на руското нахлуване в страната, съобщава Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Politico.

Енергийният статус на ядреното съоръжение се подобри през последната седмица, но общата ситуация в централата "остава несигурна“, каза в изявление генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси. "Въпреки че не е имало скорошен обстрел в или близо до ЗАЕЦ, той продължава да се случва в по-широкия район“, отбеляза той.

Съоръжението в Запорожие, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, не доставя електричество от 5 септември, посочва още агенцията.

Ядреният надзорен орган на ООН има наблюдатели на мястото от края на август след посещение на екип от експерти на МААЕ. Русия превзе съоръжението през март, но то продължава да се управлява от украински персонал.

МААЕ в понеделник изложи планове за създаване на за сигурност около централата. Агенцията ще гарантира, че периметърът за сигурност се спазва, каза Гроси. Предложението се обсъжда с Украйна и Русия, отбеляза Гроси и добави, че е "видял знаци, че те се интересуват от това споразумение“.