Мощни експлозии разтърсиха района на АЕЦ "Запорожие“ в нощта срещу неделя, което още веднъж подчертава спешната необходимост от създаване на зона за физическа и ядрена безопасност около съоръжението. Това подчерта генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси, предава Укринформ, позовавайки се съобщение, публикувано на официалната интернет страница на организацията.

"Експертите на МААЕ, които са в ЗАЕЦ, докладваха на централата на Агенцията, че сутринта, местно време, са прозвучали над дузина експлозии както в близост до най-голямата атомна електроцентрала в Европа, така и на площадката на централата. Екипът на МААЕ също може да заключи за част от експлозиите от щетите по нейните прозорци", се казва в доклада.

Позовавайки се на информация, предоставена от ръководството на централата, екипът на МААЕ съобщи, че някои сгради, системи и оборудване са повредени, но тези щети "не са критични за ядрената безопасност и сигурност".

Няма данни за пострадали. Експертите на МААЕ са в тесен контакт с ръководството на централата и ще продължат да оценяват и докладват за ситуацията.

"Новините от нашия екип вчера и тази сутрин са изключително тревожни. Имаше експлозии на площадката на тази важна атомна централа, което е абсолютно недопустимо. Който и да стои зад това, това трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти преди: това е игра с огъня", подчерта генералният директор на МААЕ.

Той повтори призива си Украйна и Русия да се споразумеят и във възможно най-скоро време да въведат ядрена зона и зона за сигурност около АЕЦ-а. Според Гроси през последните месеци той е провел интензивни консултации с украинската и руската страна за създаването на такава зона, но засега без резултат. "Няма да се откажа, докато тази зона не стане реалност. Както показват дългосрочните обстрели, тя е необходима повече от всякога", добави той.