Южнокорейски войник по погрешка откри огън с картечница по време на учение близо до границата с КНДР. Армията на Република Корея е предупредила Пхенян за случайния характер на инцидента, съобщава информационната агенция Yonhap, като се позовава на Министерството на отбраната в Сеул.

Инцидентът е станал на 28 януари в 18:27 часа местно време (11:27 часа българско време) в провинция Гангуон. Военнослужещият на Сеул е изстрелял четири куршума. Всички снаряди са паднали южно от военната демаркационна линия и не са нанесли щети. По време на ученията не е била планирана стрелба, подчертава агенцията.

Южнокорейските военни незабавно са предупредили Пхенян за непреднамерения характер на инцидента, като повторили съобщението си няколко пъти, като същевременно са засилили мерките за сигурност. "Не са идентифицирани специални сигнали от Севера, тече разследване за установяване на причините за случилото се", добавиха от МО на Южна Корея.

През май 2020 г. най-малко четири куршума от Северна Корея удариха южнокорейски пост за охрана в демилитаризираната зона, което предизвика ответен огън. Според междукорейското споразумение от 19 септември 2018 г. за намаляване на военното напрежение Сеул и Пхенян се споразумяха да спрат враждебните действия един срещу друг.