Първият заместник-съветник по националната сигурност на Южна Корея Ким Те-хе заяви, че Сеул и Вашингтон смятат повечето от секретните документи на Пентагона, изтекли в социалните медии, за фалшиви. Американските медии по-рано откриха в тези материали информация за подслушване на високопоставени представители на Сеул относно предоставянето на оръжие на Украйна, съобщава южнокорейската агенция "Рьонхап“.

"И двете страни са на едно и също мнение, че по-голямата част от разкритата информация е изфабрикувана“, категоричен е Ким Те Хе, коментирайки резултатите от телефонен разговор между министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея. Според него инцидентът ще укрепи взаимното доверие между страните.

В Южна Корея смятат за малко вероятно персоналът на апарата в сградата на президентската администрация да може да слуша, казват източници на агенцията. "Невъзможно е да се подслуша разговор вътре в сградата“, подчертава един от събеседниците. Според него при преместването на президентския кабинет от предишната резиденция са били приложени "много строги стандарти за сигурност". Сеул също не вярва, че е възможно да се слушат хора по време на заседанията на Съвета за национална сигурност. Следователно, ако подслушването действително е "имало", то е било на друго мясо.

Според вестник The New York Times след проучване на документите, попаднали в социалните мрежи, Вашингтон тайно е слушал разговорите и чел кореспонденцията на южнокорейски политици. Твърди се, че въз основа на получената информация САЩ са искали да убедят Сеул да окаже военна помощ на Киев.