Министърът на здравеопазването на Южна Корея Чо Кю Хонг заяви, че властите ще започнат да инспектират болниците, за да предприемат правни действия срещу стажант-лекари, които не са изпълнили ултиматума на правителството да прекратят стачката си и да се върнат на работа, предаде Reuters

Чо съобщава, че са планирани проверки и ще бъдат предприети законови мерки срещу всички стажант-лекари, които не са се върнали на работа.

Той посочва, че правителството ще разгледа смекчаващите вината обстоятелства за лекарите, участвали в протестите и върнали се на работа.

Хиляди лекари в Южна Корея участваха в протест срещу плановете на правителството да увеличи броя на студентите, които се записват в медицинските училища.

Според протестиращите правителството трябва първо да реформира съществуващата медицинска система, преди да увеличи квотите за медицинските училища. Правителството иска да увеличи броя на приеманите студенти в медицинските училища с 2000 души от 2025 г. насам спрямо сегашните 3000 души годишно и евентуално да добави още 10 000 души до 2035 г.