Южна Корея планира да обсъди със Съединените щати "въпросите, повдигнати" в резултат на изтичането на секретни документи, заяви официален представител на южнокорейския президент, пише Reuters.

Няколко класифицирани американски военни документа бяха публикувани в социалните медии, предлагащи частична информация за войната в Украйна. Трима американски служители заявиха пред Reuters, че Русия или проруски елементи вероятно стоят зад изтичането на данни.

Медията не успя да провери автентичността на документите. Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че разследва изтичането на информация. 

New York Times съобщи по-рано, че изтеклите документи съдържат подробности за дискусии между висши южнокорейски служители за натиск от старна на САЩ върху Южна Корея, за да помогне за доставката на оръжия в Украйна.

Вестникът пише, че Южна Корея се е съгласила да продаде артилерийски снаряди, за да помогне на Съединените щати да попълнят своите запаси, настоявайки, че "краен потребител" трябва да бъде американската армия. Но  висши южнокорейски служители са изразили съмнение, че Съединените щати ще ги насочат към Украйна.

"Секретният доклад се основаваше на сигнал на разузнаването, което означаваше, че Съединените щати са шпионирали един от основните си съюзници в Азия“, съобщава New York Times.

Южнокорейски президентски служител, коментирайки пред репортери, отказа да отговори на въпроси относно евентуален шпионаж на САЩ или да потвърди подробности от изтеклите документи.

Запитан дали, Южна Корея планира да внесе протест или да поиска обяснение от Съединените щати, служителят, който иска да остане анонимен, заяви, че правителството ще преразгледа прецедентите и случаите, включващи други страни.

Южна Корея подписа големи споразумения за доставка на стотици танкове, самолети и други оръжия за държавата-членка на НАТО Полша, откакто Русия нахлу в Украйна. Но президентът Юн Сук Йол подчрта, че южнокорейски закон, който забранява доставката на оръжие на страни, ангажирани в конфликт, затруднява изпращането на оръжие в Украйна.

Южнокорейският служител заяви, че няма промяна в политиката на Южна Корея.

Юн трябва да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън на 26 април по време на държавно посещение във Вашингтон.