Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол заяви, че е необходимо да се гарантира, че инвазията на Русия в Украйна няма да успее и допълни,че Сеул обмисля възможностите си, когато става дума за помощ на Киев, прадава Reuters.

В реч в Харвардското училище Кенеди, на петия ден от държавното посещение за отбелязване на 70-ата годишнина от съюза между САЩ и Южна Корея, Юн заяви, че руската инвазия е нарушение на международното право и правата на украинците.

"Трябва да докажем, че подобни опити никога няма да успеят, за да блокираме по-нататъшни опити в бъдеще“, подчерта Юн Сок Йол.

Юн беше попитан за възможността Южна Корея да предостави военна помощ на Украйна и отговори:

"Ние следим внимателно ситуацията на бойното поле в Украйна и ще предприемем подходящи мерки, за да спазваме международните норми и международното право. Сега внимателно следим ситуацията и обмисляме различни варианти",заяви президентът на Южна Корея.

В сряда Юн се срещна с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом и Съединените щати обещаха да дадат на Южна Корея по-добра представа за нейното ядрено планиране за всеки конфликт със Северна Корея, на фона на безпокойството от нарастващия арсенал от ракети и бомби на Пхенян. Двамата президенти обсъдиха и ситуацията в Украйна.

Юн заяви в интервю миналата седмица, преди да замине за Съединените щати, че Сеул може да разшири подкрепата си за Украйна извън хуманитарната и икономическа помощ. Ако страната попадне под широкомащабна цивилна атака, сигнализирайки за промяна в позицията му срещу въоръжаването на Украйна.

Отговаряйки на друг въпрос, Юн отхвърли идеята, че Вашингтонската декларация, която той съгласува с Байдън, означава, че те приемат Северна Корея като държава с ядрено оръжие, добавяйки, че той е против третирането на притежаването на оръжия от Северна Корея като въпрос на разоръжаване.