Южнокорейските власти ще трябва да обмислят създаването на свои собствени ядрени оръжия, връщането на тактически ядрени оръжия на САЩ или концепцията за "споделяне на ядрени оръжия“, ако общественото мнение в страната се промени. Това заяви министърът на обединението Куон Йон Се в интервю за информационната агенция Yonhap.

Според медията министърът е повторил, че засега Сеул не обмисля подобни планове. "Но ако междукорейските отношения продължат да се влошават и напрежението нараства, [правителството] няма да може да пренебрегва [такива призиви] безкрайно, ако общественото мнение клони към [подкрепа] за придобиването на ядрени оръжия в най-широкия смисъл - собствени ядрени оръжия, съвместно използване на такива или разполагане на [американски] тактически ядрени оръжия“, коментира министърът.

Той обясни, че подобно развитие би било нежелателно, тъй като би подкопало стабилността в Източна Азия. "Затова, за да не се случва подобно нещо, ще положим дипломатически усилия и ще насърчим съседните държави към конструктивни действия“, обеща министърът.

Той изрази опасения, че обществото може да спре да подкрепя междукорейското споразумение за мерки за намаляване на военното напрежение, постигнато на 19 септември 2018 г., ако "провокациите“ продължат. Според министъра, отговарящ за междукорейските отношения, Пхенян вероятно е приключил подготовката за нов ядрен опит. Той предположи, че намеренията на Пхенян може да бъдат повлияни от сесията на Общокитайското събрание на народните представители през март 2023 г.