Северна Корея е изстреляла най-малко 10 ракети, една от които е паднала близо до южнокорейските териториални води, което според CNN е за първи път от разделянето на полуострова през 1945 г.

Според информацията на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на Южна Корея, една балистична ракета с малък обсег е паднала в международни води на 167 километра северозападно от южнокорейския остров Улиндо, тоест, според статията, приблизително "26 километра южно от Северната разграничителна линия“, която всъщност е морска граница между двете страни, но Северна Корея не я признава.

Президентът на Южна Корея Юн Сок Йол нарече севернокорейските тестове "фактическо териториално посегателство".

На извънредно заседание на Съвета за национална сигурност той "нареди бързи и твърди действия, така че Северна Корея да плати ясна цена за провокацията", съобщи CNN, цитирайки канцеларията на президента на Южна Корея.

Според Обединения комитет на началник-щабовете в отговор на действията на Пхенян Сеул е изстрелял три ракети въздух-земя от изтребители F-15K и KF-16. Южнокорейските военновъздушни сили са стреляли по посока международните води на север от Северната гранична линия на същото разстояние, на което севернокорейска ракета преди това е достигнала южно от тази линия.

"Прецизният удар на нашите военни демонстрира нашата воля да отговорим решително на всяка провокация от страна на Северна Корея, включително на балистични ракети с малък обсег, както и нашата способност и желание да нанасяме точни удари по врага“, предупреди южнокорейското военно ръководство в изявление.

Според CNN сегашните изстрелвания на севернокорейски ракети са станали 29-ият подобен инцидент тази година. Пхенян предприе ескалацията, след като Съединените щати и Южна Корея започнаха предварително планирано мащабно военно учение, наречено "Бдителна буря" в понеделник.