Южна Корея и САЩ проведоха церемония за завършване на прехвърлянето на щаба на командването на съвместните сили от Сеул в град Пьонгтаек, с реч на южнокорейския министър на националната отбрана Лий Чжон Суб, предава агенция Yonhap.

Щабът в продължение на 44 години се намираше в американската база в центъра на Сеул в района Йонгсан. Сега той е преместен във военното съоръжение Камп Хъмпфис в Пьонгтаек, което се смята за най-голямата база на американските въоръжени сили зад граница. В лагера Хъмфрис се намира и щабът на командването на американския контингент в южната част на Корейския полуостров и на командването на ООН.

"Сега, когато обединеното командване, американската армия и ООН са в Камп Хъмфрис, ние ще можем да поддържаме защитата по-ефективно. Представителите на обединеното командване са работили отделно един от друг в продължение на години, сега ще работят рамо до рамо и сътрудничеството между Република Корея и САЩ ще бъде засилено“, каза Лий Чжон Суб. На церемонията присъстваха ръководителят на съвместното командване и американския контингент Пол Лакамера и заместникът на американския генерал в съвместното командване Ан Бьон Сук.

Щабът на обединените сили се намира в базата в сеулския квартал Йонсан от създаването на командването през 1978 г. Принципното решение за преместването е взето през 2019 г., а през 2021 г. са договорени сроковете. Разходите за преместването се оценяват на 24,3 милиона долара, а за централата е построена нова сграда. Около 700 служители пристигнаха на новото място до края на октомври.