Военните на Република Корея и Съединените щати започна в понеделник петдневното учение Vigilant Storm (Бдителна буря), в рамките на което ще бъдат задействани около 240 самолета, маневри на военновъздушните сили от такъв мащаб не са провеждани от почти пет години. Това съобщи в понеделник агенция "Рьонхап“.

Ученията ще се провеждат в небето над Корейския полуостров. Сеул ще привлече приблизително 140 самолета, включително изтребители F-35A, F-15K и KF-16. Американската страна ще разположи около 100 единици оборудване, включително стелт изтребители F-35B от база в Япония, самолети за електронна война EA-18, самолет за разузнаване на голяма височина U-2 и самолет-цистерна KC-135. Така и двете страни ще докарат изтребители пето поколение.

В маневрите ще се включат и представители на австралийските ВВС. Общо в рамките на ученията са планирани над 1600 полета.

Настоящото учение е подобно на учението Vigilant Ace, което беше спряно през 2018 г. при бившия южнокорейски президент Мун Дже-ин, който търсеше диалог с КНДР. Авиационните тренировки ще се провеждат на фона на изявления от Сеул и Вашингтон, че КНДР може да извърши ядрен опит.