Президентът на САЩ Джо Байдън и южнокорейският лидер Юн Сук Йол се очаква да се споразумеят за задълбочаване на сътрудничеството за възпиране на ядрената ескалация от Северна Корея на фона на безпокойството от нарастващия й арсенал от ракети и бомби, заявиха американски официални лица, цитирани от Reuters. 

Двамата съюзници използват първото официално държавно посещение на южнокорейски лидер от повече от десетилетие, за да изпратят предупреждение на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, отбелязва британската медия.

Срещата, която отбелязва 70-ата годишнина на съюза между САЩ и Южна Корея, идва в момент, когато бързо напредващите оръжейни програми на Северна Корея, включително балистични ракети, които могат да достигнат до американски градове, повдигнат въпроси дали Съединените щати наистина ще използват ядрените си оръжия за защита на Южна Корея за това, което тя нарича "разширено възпиране ".

Говорителят на Белия дом по национална сигурност Джон Кърби заяви на брифинг, че срещата на върха се очаква да доведе до "големи резултати“ по въпроси като разширено възпиране, киберсигурност, чуждестранна помощ и икономически инвестиции.

"Ние твърдо вярваме, че това ще подчертае силният съюз между Съединените щати и Република Корея, който очевидно се е разраснал далеч отвъд самия полуостров. Сега вярваме, че това е сила за добро в региона и по света", заяви той.

Очаква се двамата да се споразумеят за нова "Вашингтонска декларация“, която според официалните лица ще даде на Южна Корея подробна информация и глас в плановете на САЩ за извънредни ситуации, за възпиране и реагиране на всеки ядрен инцидент в региона чрез ядрено споразумение между САЩ и Република Корея.