"Всяко решение дали да се предостави военна помощ на Украйна във войната й с Русия ще зависи от действията на Москва", заявиха от канцеларията на президента на Южна Корея пред Yonhap.

"Президентът Юн Сук Йол сигнализира за промяна в политиката на Южна Корея за предоставяне само на несмъртоносна помощ на Украйна в интервю за Reuters, като заяви, че може да е трудно да се настоява само за хуманитарна или финансова помощ, ако Украйна попадне под мащабна атака срещу цивилни", посочват от канцеларията.

Кремъл предупреди, че предоставянето на военна помощ на Украйна би означавало Сеул да се намеси до известна степен в конфликта.

"Думите на президента бяха здрав разум и принципен отговор“, заяви високопоставен президентски служител пред репортери. "Руските власти коментират нещо, което не се случва, но ние можем да мислим за това в обратна посока, че това, което правим в бъдеще, ще зависи от действията на Русия.

Той допълва, че Юн има предвид хипотетична ситуация, при която хуманитарната криза в Украйна се смята за сериозна от всички в международната общност.

"Той се изрази хипотетично, как Южна Корея може да седи и да гледа в такава  ситуация?“.

Съдържанието на помощта от Южна Корея за Украйна не се е променило, въпреки че в южнокорейското законодателство няма нищо, което да забранява доставката на оръжие на страна във война.

"Причината да не предприемаме такива действия доброволно е, че искаме едновременно и по балансиран начин да изпълним задачата за стабилно поддържане и управление на отношенията между Южна Корея и Русия, като същевременно активно се присъединяваме към международната общност в защитата на свободата на украинците", допълва той.

Служителят припомни, че "свободният свят“ се притече на помощ на Южна Корея, когато тя беше почти унищожена по време на Корейската война от 1950-53г.

"Ако Украйна е в такава ситуация, не трябва ли Южна Корея да гледа на нея, през призмата на благодарността, която изпитва, че е станала централна нация в света с помощта на международната общност?“