Южна Европа се подготвя за лято на свирепа суша, като някои региони вече страдат от недостиг на вода и земеделските производители очакват най-лошите си добиви от десетилетия, пише Reuters.

Тъй като изменението на климата прави региона по-горещ и по-сух, годините на последователна суша са изчерпали запасите от подземни води. Почвите са станали сухи в Испания, Южна Франция и Италия. Ниските нива на реките и резервоарите застрашават производството на водноелектрическа енергия това лято.

С повишаването на температурите към лятното време учените предупреждават, че Европа е на път за още едно "брутално лято“, след като миналата година беше най-горещото в историята, което подхранва суша, според изследователите в Европейския съюз, най-лошата от поне 500 години.

Досега тази година ситуацията е най-тежка в Испания.

"Ситуацията със сушата ще се влоши това лято“, кавза Хорхе Олчина, професор по географски анализ в университета на Аликанте, Испания.

Търсейки спешна помощ от ЕС, испанският министър на земеделието Луис Планас предупреди, че "ситуацията, произтичаща от тази суша, е от такъв мащаб, че последиците от нея не могат да бъдат преодолени само с национални средства“, според писмо от 24 април, изпратено до Европейската комисия (ЕК) и видяно от Reuters.

Южна Европа не е единствената, която страда от сериозен недостиг на вода тази година. Африканският рог преживява най-тежката си суша от десетилетия, докато историческа суша в Аржентина унищожи посевите от соя и царевица.

По-честото и тежко засушаване в средиземноморския регион - където средната температура сега е с 1,5C по-висока, отколкото преди 150 години - е в съответствие с прогнозите на учените, че изменението на климата ще се отрази на региона.

Франция излиза от най-сухата си зима от 1959 г. насам, като предупрежденията за "криза“ от суша вече са активирани в четири префектури, ограничавайки изтеглянето на вода без приоритетно значение – включително за селското стопанство, според правителствения уебсайт Propluvia.

Португалия също преживява ранно настъпване на сушата. Около 90% от континенталната част страда от суша, като тежката суша засяга една пета от страната - почти пет пъти повече от площта, отчетена година по-рано.

В Испания, която отбеляза по-малко от половината от средните си валежи през април тази година, хиляди хора разчитат на доставки с камиони за питейна вода, докато региони, включително Каталуния, наложиха ограничения на водата.

Някои фермери вече съобщиха за загуби на реколта до 80%, като сред засегнатите са зърнени и маслодайни култури, казват земеделски групи.

"Това е най-лошата загуба на реколта от десетилетия", посочва Пека Песонен, който оглавява европейската земеделска група Copa-Cogeca, за Испания. "Това е по-лошо от ситуацията миналата година."

Испания е отговорна за половината от производството на маслини в ЕС и една трета от плодовете, според Комисията.

Със своите резервоари на средно 50% от капацитета, страната миналата седмица отдели повече от 2 милиарда евро за финансиране за реагиране при извънредни ситуации. Мадрид все още очаква отговор от Комисията на искането си за кризисен фонд от 450 милиона евро, който да бъде мобилизиран от бюджета на блока за селскостопански субсидии.

"Тежката суша в Южна Европа е особено тревожна не само за фермерите там, но и защото може да повиши вече много високите потребителски цени, ако производството в ЕС е значително по-ниско“, заяви говорителят на Комисията Мириам Гарсия Ферер.

Подобна ситуация се очаква и в Италия, където до 80% от водоснабдяването на страната отива за селското стопанство. Но с тазгодишната тънка планинска снежна покривка и ниска влажност на почвата, италианските фермери планират да намалят темповете си - да засеят летни култури върху площ с 6% по-малка от площта за засаждане през миналата година, според националните данни за намеренията за сеитба.

След две години на недостиг на вода, Северна Италия има 70% дефицит на запаси от снежна вода и 40% дефицит на почвена влага, казва Лука Брока, директор по изследванията в Националния изследователски съвет на Италия.

Подобен сериозен недостиг създава условия за повторение на миналогодишното лято, когато Италия претърпя най-тежката си суша от 70 години.

"2022 г. беше наистина изключителна. И тази година също изглежда наистина изключителна“, заяви Брока.