Изявлението на посланика на САЩ в Южна Африка Рубен Бриджити за предполагаемите доставки на оръжия от Претория за Русия няма основание, заявиха от администрацията на южноафриканския президент, цитират от РИА Новости.

Администрацията е отбелязала, че разочароващите и противоречиви изявления на американския дипломат подкопават духа на отношенията и сътрудничеството между двете страни.

"Известно е, че руският кораб Lady R е акостирал в Южна Африка. Оттогава има обвинения относно целта на пътуването, въпреки че до момента не са предоставени доказателства в подкрепа на тези обвинения", е посочила администрацията на южноафриканския президент в изявление.

От канцеларията на държавния глава са подчертали, че Претория ще проведе независимо разследване на обвиненията за доставки на оръжия и разузнавателната общност на САЩ може да предостави своите доказателства, ако бъдат открити.

Южноафриканският телевизионен канал News24 по-рано съобщи думите на американския посланик Рубен Бриджити, който твърди, че Южна Африка доставя оръжие на Москва. В същото време американската страна се позовава на пристигането на руски кораб във военноморската база в Симонстаун. Корабът престоял там от 6 до 8 декември 2022 г. Според посланика Съединените щати са уверени, че корабът е бил "натоварен с оръжие и боеприпаси“, след което се е върнал в Русия.