"Убийството“ на 47-годишния руски опозиционен политик Алексей Навални показва на обществото, че държавният глава на Руската федерация Владимир "Путин е е способен на всичко и че не можете да преговаряте с него“. Това подчерта вдовицата Юлия Навалная в реч пред депутатите в Европейския парламент, предава ВВС.

По думите й Навални е бил "измъчван и оставян да гладува... И след това го убиха. Дори след смъртта му малтретираха тялото му, дори майка му“.

Алексей вдъхновяваше хората въпреки ограниченията, които Путин му поставяше приживе, продължи Навалная в речта си.

"Когато не го пуснаха по телевизията, той се обърна към Youtube. Когато му беше отказан глас, той излезе със стратегия да отнеме места от партията на Путин... Дори в ГУЛАГ на Путин Алексей успя да предаде идеи за проекти, които биха накарали Кремъл да изпадне в паника“, увери още съпругата на покойния политик.

Навалная допълни, че хората са шокирани от смъртта на съпруга й и са загрижени, че "Путин не може да бъде победен“. Тя обаче изрази увереност, че "ако наистина искате да победите Путин, трябва да станете новатори. И това не трябва да ви омръзва“.

"Не можете да нараните Путин с друга резолюция или друг набор от санкции, които не са по-различни от предишните. Не можете да го победите, като си мислите, че той е принципен човек, който има морал и правила“, предупреди още тя.

Навалная призова членовете на ЕП да се бовят с "тази престъпна банда“ и подчерта, че финансовите разследвания вместо дипломатическите методи ще бъдат ключови.

Тя увери още, че "десетки милиони руснаци“ са срещу Путин и не трябва да бъде позволено те да бъдат преследвани.

В заключение Юлия настоя, че Путин трябва да отговаря за това, което е причинил на Русия, Украйна и нейния съпруг.

"Путин трябва да отговаря за това, което е причинил на моята страна. Путин трябва да отговаря за това, което е причинил на една съседна, мирна страна. И Путин трябва да отговаря за всичко, което е причинил на Алексей“.

Завършвайки с почит към Навални, тя добави: "Съпругът ми никога няма да види как ще изглежда красивата Русия на бъдещето, но ние трябва да я видим. И аз ще направя всичко по силите си, за да сбъдна мечтата му – това зло да падне и да дойде красивото бъдеще“.