България оттегли кандидатурата си за домакинство на световната среща на върха по въпросите на климата през следващата година, като по този начин даде възможност конференцията да се проведе в богатия на петрол Азербайджан, пише европейската редакция на Politico.

Българският министър на околната среда Юлиан Попов e заявил пред европейската медия, че страната е изпратила писмото си за оттегляне в петък (8 декември) вечерта, един ден след като Армения се отказа от стремежа си да бъде домакин на COP29 и подкрепи Баку.

"В духа на добрата воля и в името на успешното провеждане на конференцията за климата, чийто домакин е Източноевропейската група, Република България оттегля кандидатурата си за домакинство на COP29", се посочва в изявление, изпратено впоследствие от българското министерство на околната среда. "Поради това предоставяме своята подкрепа за кандидатурата на Република Азербайджан."

Ден по-рано, преди обявяването на решението, Попов заяви в интервю за Politico: "Нашата позиция е, че се интересуваме от процеса. В момента, в който сме убедени, че ако се оттеглим, процесът ще спечели, ще го направим".

Кандидатурата на Баку все още се нуждае от официалното одобрение на други държави. Сега обаче Азербайджан е единственият останал кандидат за домакин на COP29, което означава, че срещата на върха за климата вероятно ще се проведе в петролна държава за две поредни години.

Тазгодишният домакин, Обединените арабски емирства, е седмият по големина производител на петрол в света. Азербайджан не е в топ 20, но страната и нейният автократичен режим са силно зависими от продажбите на нефт и газ, които съставляват над 90 % от износа ѝ.

"Отново петролна страна", пише в SMS един разочарован служител от източноевропейска държава. "Светът никога няма да стане зелен."

Баку вероятно ще получи и подкрепата на Русия, с което ще се преодолее политическата безизходица, която остави COP29, голямата среща на върха, на която страните ще договарят нова финансова цел за подпомагане на развиващите се страни, в застой в продължение на месеци.

Конференцията се провежда на ротационен принцип между петте регионални групи на ООН, а следващата година се очаква Източна Европа. Русия обаче блокира домакинството на страни от Европейския съюз като България в очевидно отмъщение за санкциите на Брюксел срещу Москва заради нахлуването ѝ в Украйна.

В същото време Армения и Азербайджан, които водеха война, в резултат на която Баку си върна отцепилия се регион Нагорни Карабах това лято, наложиха вето върху кандидатурите си. Източноевропейският блок от 23 държави трябва да намери консенсус, като по-късно всички страни членки на конференцията на ООН за климата ще подпечатат решението на групата. Следващото заседание на Източноевропейския блок ще се проведе в събота.

Първоначално преговорите в Дубай не допринесоха за излизане от задънената улица, като предизвикаха предложения в последния момент от други държави, включително Сърбия и Молдова.

Но в четвъртък двете враждуващи съседки сключиха споразумение като част от по-широките усилия за постигане на мирно споразумение. В съвместно изявление Армения заяви, че ще подкрепи кандидатурата на Азербайджан за COP29, а двете страни заявиха, че ще освободят военнопленниците.

В изявлението се посочва, че двете страни "наистина се надяват, че другите страни от източноевропейската група също ще подкрепят кандидатурата на Азербайджан за домакинство". По-рано в петък говорителят на Министерството на външните работи на Азербайджан Айхан Хаджизада заяви: "Не съм съгласен с това: "Русия също подкрепи нашата кандидатура."

ЕС приветства споразумението, като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел похвали развитието като "голям пробив". През изминалата година блокът купуваше повече газ от Азербайджан, за да прекъсне зависимостта си от руските изкопаеми горива.

В азербайджанския павилион на COP28 в Дубай страната изтъкна усилията си да инвестира във възобновяеми енергийни източници и в природата. На екран в центъра на изложбената зала бяха показани поредица от слайдове, като един от тях гласеше: "Карабах е първият регион в Азербайджан, който постигна "нетна нула".