ЮНЕСКО регистрира сръбската шливовица в представителния списък на световното нематериално културно наследство, съобщават водещите медии в западната ни съседка.

Прословутата напитка е включена в списъка под името "Социални практики и знания, свързани с приготвянето и употребата на традиционната сливова напитка – шливовица“, като елемент от нематериалното културно наследство на Сърбия.

Както съобщиха от Министерството на културата в Белград, решението за регистрация е взето от Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на 17-та сесия, проведена в Рабат, Мароко.

Включването на знанията и уменията, необходими за приготвянето на шливовица в домакинствата и използването й в ежедневната и обичайна практика в Представителния списък на ЮНЕСКО значително допринася за повишаване на осведомеността за нематериалното културно наследство на национално и местно ниво, както и за международното популяризиране на "живото наследство" на Сърбия, се посочва в съобщението.

Припомня се, че в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство от Сърбия са включени семейна слава (2014 г.), коло - традиционен танц (2017 г.), пеене с гусли (2018 г.) и злакушка керамика (2020 г.).