Южна Африка остава член на Международния наказателен съд. Като страна, подписала Римския статут, Южна Африка ще продължи последователно да прилага международното право, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на изявление на сайта на президента на ЮАР.

"Това разяснение следва грешка в коментар, направен по време на медиен брифинг от управляващия Африкански национален конгрес (АНК) относно статута на Южна Африка по отношение на МНС. За съжаление, президентът погрешно заяви подобна позиция по време на пресконференция днес“, се казва каза в съобщението.

Освен това Южна Африка обмисля законодателна поправка, която ще направи Римския статут вътрешен, за да отразява всички членове на Римския статут. Това се отнася до разпоредбата на член 98 от статута, която изисква снемане на имунитет за лица, обвинени от МНС в трети страни, се отбелязва в изявлението.

По-рано беше съобщено, че управляващата партия на Южна Африка, Африканският национален конгрес, реши страната да се оттегли от Римския статут.

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин. Това означава, че Претория, където ще се проведе срещата на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) през август, трябва да го арестува при пристигането.