Република Южна Африка не се е присъединила към политиката на санкции, която САЩ и ЕС провеждат срещу Русия, и не възнамерява да го прави. Това заяви във вторник официалният представител на президента на Южна Африка Винсент Магвения, отговаряйки на въпрос дали властите на страната са готови да забранят влизането в южноафриканските пристанища на яхтата, за която се твърди, че принадлежи на руския бизнесмен Алексей Мордашов, предава Bloomberg.

"Южна Африка не е задължена да се съобразява със санкциите, наложени от САЩ и ЕС“, цитира агенцията думите на президентския говорител. Южна Африка има правно задължение да подкрепя само тези санкции, наложени от ООН." Той подчерта, че няма основания за забрана за влизане на тази яхта.

По-рано кметът на Кейптаун и представител на опозиционната партия Демократичен алианс Джордин Хил-Луис поиска министърът на външните работи и сътрудничеството на Южна Африка Наледи Пандор да предотврати пристигането на руската яхта в пристанищата на държава.

Алексей Мордашов, председател на борда на директорите на "Северстал“, беше включен в санкционните списъци на САЩ, Великобритания и ЕС заради ситуацията в Украйна. Според Bloomberg приписаната му яхта Nord се намира близо до Кейптаун и може да влезе в пристанището. Корабът тръгна преди две седмици от една от азиатските страни. Според южноафриканския новинарски портал News24 Алексей Мордашов в момента не е на борда на тази яхта.