Министерството на външните работи и сътрудничеството на Южноафриканската република гарантира дипломатически имунитет на участниците в срещата на ниво ръководители на външни ведомства на страните от БРИКС, която ще се проведе в Кейптаун на 1-2 юни, както и на срещата на върха на асоциацията, която ще се проведе в Йоханесбург от 22 до 24 август. Това става ясно от документ, публикуван на официалната интернет страница на южноафриканското правителство, предава ТАСС.

"Министърът на външните работи и сътрудничеството [Наледи Пандор] потвърди, че министерската среща на БРИКС ще се проведе в Кейптаун от 1 до 2 юни 2023 г., а 15-ата среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург от 22 до 24 август 2023 г. В съответствие с [разпоредбите на закона], на участниците в срещата на министрите на БРИКС и срещата на върха на БРИКС се предоставят имунитети и привилегии“, се казва в документа от 29 май.

По-рано медиите съобщиха, че правителството на ЮАР е потърсило правен съвет преди срещата на върха на БРИКС и обмисля всички възможности, за да избегне изпълнението на заповедта за арест на Международния наказателен съд (МНС) срещу руския президент Владимир Путин.