Специалният пратеник на Съединени американски щати Габриел Ескобар е заявил, че "Косово трябва да отмени забраната за внос на сръбски стоки и че това е не само неевропейско, но и ненужна ескалация на напрежението", цитира сръбското издание Новости.

Ескобар, попитан от журналист на Kosovo Online за забраната, въведена от правителството в Прищина, е отговорил, че няма законово основание за подобен ход и че забраната трябва да бъде отменена.

"Тази забрана за стоки и определени превозни средства трябва да бъде премахната. ЕС смята, че не само е антиевропейско, като възпрепятства движението на хора и стоки, но и няма законово основание за това. САЩ напълно подкрепят тази позиция на ЕС. Що се отнася до критиките на премиера Курти към КФОР, САЩ и други относно случая с тримата косовски полицаи, както вече заявих, ние ще изчакаме фактите и разследването да приключи, преди да правим изявления". 

В същото време албанският премиер Еди Рама заяви, че трима членове на косовската полиция, които са арестувани на територията на Сърбия, трябва да бъдат освободени.

Говорейки на съвместна пресконференция с унгарския си колега Виктор Орбан, Рама няколко пъти е повторил, че международната общност е предложила решение за мир със Сърбия и добави, че "утре то може да не е валидно", допълват от сръбският вестник "Политика".

"Има спешна нужда тримата косовски полицаи да се върнат у дома. Освен твърденията, че са заловени там (на територията на вътрешността на Сърбия), за което КФОР няма да даде публично заключение, а ще препрати досието на НАТО, става ясно, че полицаите не са извършили престъпление . "Дори да приемем, че са преминали границата, има само един отговор – завръщането им у дома“, е заявил Рама.

Той е допълнил, че се използват всички възможни канали това да стане възможно най-скоро.

"Важно е решението за мир да е на масата, документът за споразумението е на масата, както и историческата възможност.“ Да затворим една дълга и болезнена глава, за да стане Косово държава, международно призната от всички, включително Сърбия. "Тази възможност е толкова голяма, че всичко останало е продукт на ненужно разсейване“, е заявил Рама.