Най-влиятелният политик в Полша Ярослав Качински даде интервю пред местното издание Sieci, в което председателят на управляващата партия "Право и справедливост“ коментира отношенията на Полша с Брюксел, след като преди това полският премиер Матеуш Моравецки нападна европейските институции и ги обвини, че искат да диктуват на по-малките страни в ЕС.

"Показахме максимална добронамереност, но отстъпките не донесоха нищо. Имаше договор - спазен от наша страна. Нарушен от тях. Време е да се направят изводи“, заявява лидерът на обединената полска десница.

По думите му, Полша трябва да завърши съдебната си реформа, срещу която се обявява твърдо Брюксел.

"Трябва да се върнем към тази тема, трябва да положим това усилие, защото всеки може да види, че целта на тези намеси не беше да се защити европейското върховенство на закона, а да се разруши върховенството на закона в Полша. Разбира се, това е въпрос на уговорка с президента, защото днес щяхме да сме в съвсем друга ситуация, въпросът щеше да е приключил, ако не беше ветото от юли 2017 г. Сигурно щяха да последват търгове с ЕС, но от съвсем друга позиция. На съдиите трябва да се напомни основният момент: те са длъжни да спазват полските закони и единственото място за оценка на съответствието им с конституцията е Конституционният съд“, обяснява Ярослав Качински.

Председателят на ПиС говори и за външната политика. Според него Варшава се намира в сложна геополитическа ситуация.

"Не се вписваме в германо-руските планове за власт над Европа. Независима, субективна, икономически, социално и военно силна Полша е пречка за тях. От историческа гледна точка това не е нищо ново. Новото е, че светът е в повратна точка. Русия се опитва да възстанови империята, въпреки че няма основание за това“, казва най-влиятелният политик в Полша.

Според Качински има "германско-руски план за управление на Европа“ и опозицията, водена от Доналд Туск, работи по "чужди поръчки“ за "поробване на Полша“. И фактът, че ЕК не желае преведе дължимите средства на Варшава също е част от този план. Защото икономическите проблеми могат да разделят Полша и "да я принудят към пълно подчинение на Германия“. И докато тя не започне да участва в тази игра, Европейската комисия ще измисля нови трикове, за да не размразява средствата.

Лидерът на Право и Справедливост смята, че претенциите на ЕК към съдебната система на Полша са част от същата риторика: в този смисъл това може да се разглежда като опит за ограничаване на суверенитета и независимостта на страната.

Като цяло в управляващата коалиция все по-често се чуват призиви за реорганизация на Европейския съюз и критики в негова посока.

Напрежението между Полша и изпълнителната власт на Европейския съюз се увеличи тази седмица, след като лидерите на консервативната управляваща партия в Полша обвиниха Брюксел, че не изпълнява задълженията си към Варшава и заплашиха с ответни мерки.

От Варшава твърдят, че Европейската комисия е блокирала милиарди евро от Полша за възстановяване от пандемията на основата на твърдения, че правителството във Варшава нарушава демократичните норми.

ЕС е особено обезпокоен от реорганизацията на националната съдебна система от страна на полското правителство и дисциплинарното наказание на съдиите.

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини Европейския съюз в империалистично поведение спрямо по-малките държави-членки в статия, публикувана от електронното издание на Die Welt в сряда.

"Политическата практика показа, че позициите на Германия и Франция тежат повече от тези на всички останали“, написа Моравецки, призовавайки за по-консенсусен подход.

"Така че имаме работа с формална демокрация и фактическа олигархия, в която най-силните държат властта“, изтъкна министър-председателят, като добави, че срещу империализма на ЕС трябва да се води такава борба, каквато и срещу руския империализъм.

Превод и редакция: Иван Христов