Японското правителство ще продължи да засилва санкционния натиск върху Русия, като в същото време засилва подкрепата за Украйна. Това съобщи в понеделник на редовна пресконференция Хирокадзу Мацуно, генерален секретар на кабинета на министрите на Япония, цитиран от ТАСС.

"За да защити международния ред, като председател на Г-7 и непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Япония, в тясно сътрудничество с международната общност, преди всичко с Г-7, ще продължи да засилва строгите санкции срещу Руската федерация и подкрепата за Украйна“, заяви той.

Санкциите на Япония, които бяха въведени на няколко етапа във връзка със ситуацията в Украйна, вече засягат около 1000 души и около 100 организации. Освен това бяха замразени активите на Алфа банк, ВТБ, ВЕБ.РФ, Новикомбанк, банка "Откритие", Промсвязбанк, банка "Россия", Сбербанк, Совкомбанк,, както и около 40 други организации и компании.

Япония също одобри списък със забранени за износ стоки и технологии. Той вече съдържа около 800 позиции. Сред тях са полупроводници, оборудване за морска и авиационна сигурност, телекомуникационно оборудване, комуникационно оборудване, военни продукти, включително оръжия, софтуер, оборудване за рафиниране на нефт, камиони, самосвали, булдозери, железопътни локомотиви, металорежещи машини и друго електрическо оборудване, използвано в индустрията. Освен това беше наложена забрана за доставка на луксозни стоки в Русия, включително автомобили на стойност над 6 милиона йени (около 49 хиляди), както и за внос на злато от Русия. Токио също така забрани износа за Русия на редица химикали, включително хлор, метанол, ацетон, етилен и натриев хипохлорит.