Правителството на Япония, в рамките на политиката на санкции срещу Руската федерация поради нейните действия в Украйна и в съответствие с позицията на Групата на седемте (Г7), определя таван на цените на руските петролни продукти. Това съобщи японското външно министерство в понеделник, цитирано от ТАСС.

Отбелязва се, че за руските петролни продукти, транспортирани по море, са определени ценови ограничения в размер на 100 и 45 долара за барел в зависимост от категорията им. Според японското външно министерство мерките влизат в сила на 6 февруари.

Обявените от японската страна ограничения съответстват на подобни мерки, обявени от Европейския съюз на 5 февруари.

Съветът на ЕС одобри решението за въвеждане на таван на цените на 4 февруари. За руските петролни продукти са определени две ценови нива: едно от 45 долара за барел за петролни продукти, които се продават с отстъпка спрямо суровия петрол (мазут, нафта), другото от 100 долара за барел за петролни продукти, които се продават на по-висока цена отколкото суров петрол (дизел и керосин).

На 5 декември 2022 г. коалицията, която към 4 февруари включва Австралия, Обединеното кралство, Канада, САЩ, Япония и ЕС, също така въведе ценови таван за руския петрол, доставян по море от 60 долара за барел за техни подчинени плавателни съдове и територии. Така те сега забраняват на своите логистични компании и чуждестранни фирми под заплахата от санкции да транспортират руски петрол и петролни продукти, ако се доставят на цени над тавана. На финансовите компании също е забранено да застраховат подобни пратки.

Ценовото ниво ще се преразглежда веднъж на всеки два месеца, като преоценката на ценовия лимит за суровия петрол вече е насрочена за средата на март.

В края на декември вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак заяви в интервю за ТАСС, че европейските страни ще трябва да работят усилено, за да заменят руските петролни продукти след влизането в сила на ембаргото, и не изключи сериозно увеличение на цени за тях в Европа, както и искания от някои страни от ЕС за изключения за тях. В резултат на това предишния ден Министерството на финансите на САЩ премахна тавана на цените за доставка на руски петролни продукти за България, Хърватия и няколко страни от ЕС без излаз на море.