Япония извърши днес интервенция за укрепване на йената за първи път от края на 90-те години на миналия век, след като валутата се срина до 24-годишно дъно заради обещанията на централната банка да се придържа към своята политика на свръххлабаво движение, пише Financial Times.

Масато Канда, главният валутен служител на страната, заяви, че правителството е "предприело решителни действия", за да се справи с това, за което предупреди, че е "бързо и едностранно" движение на валутния пазар. Според правителствени данни за първи път от 1998 г. насам Япония продава долари. Шуничи Сузуки, министър на финансите, отказа да коментира мащаба на интервенцията.

Ходът, който според търговците е бил извършен малко след 17:00 ч. местно време в Токио, доведе до скок на йената до 142,39 йени за долар в рамките на няколко минути.

Досега през тази година йената е загубила около една пета от стойността си спрямо долара.

Стремежът към стабилизиране на йената се отрази каскадно на световните валутни пазари. И паундът, и еврото преминаха на положителна територия, след като започнаха деня с понижения.

Интервенцията също така подчерта силното въздействие на растящия щатски долар върху най-големите световни икономики.

В момента Япония е единствената страна в света, която запазва отрицателни лихвени проценти, докато Федералният резерв на САЩ и повечето други големи централни банки агресивно повишават лихвените проценти, за да се борят с инфлацията. Часове след като японските политици решиха да задържат основния си лихвен процент на отрицателни нива, Швейцарската национална банка повиши собствените си лихвени проценти на положителна територия.

Тъй като средствата на инвеститорите обикновено се насочват към региони с по-високи лихвени проценти, разширяването на разликата между САЩ и страни като Япония оказва натиск за повишаване на долара.