Японското правителство обяви въвеждането на допълнителни санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. По-специално това се отнася за строителната и инженерната индустрия. Съобщава Nikkei Asia.

САЩ и Япония наложиха в петък санкции на стотици хора и организации, свързани с войната на Русия срещу Украйна, докато Групата на седемте потвърди решимостта си да увеличи разходите за нахлуването на Москва.

Съобщението идва, когато лидерите на Г-7 се събират в Хирошима, Япония, за годишна среща на върха. Предвижда се украинският президент Володимир Зеленски също да се присъедини към преговорите .

Лидерите на Г-7 "препотвърдиха нашия ангажимент да застанем заедно срещу незаконната, неоправдана и непровокирана агресивна война на Русия срещу Украйна“, се почва в изявление.

Новите санкции бяха планирани "в подкрепа на днешния ангажимент на лидерите на Г-7 за по-нататъшно насочване към тези, работещи в сектори, ключови за военно-промишлената база на Русия“, включително бизнеси, занимаващи се с космическото пространство, квантовите изчисления и финансите, каза Министерството на финансите на САЩ.

Държавите от Г-7 се стремят да пресекат опитите за избягване на съществуващите наказания . Министерството на финансите изброи няколко примера за подобни схеми, включително продажбата на модерни технологии на руски субекти, участващи в разработването на ядрени оръжия, чрез базирани в Индия посредници.

Съобщението от петък включва санкции на 22 лица и 104 организации от Министерството на финансите. Държавният департамент на САЩ санкционира около 200 лица, организации, плавателни съдове и самолети.

Министерството на търговията на САЩ значително разшири контрола върху износа за Русия, добавяйки 71 участници към своя списък на субектите.

Междувременно японското правителство в петък обяви допълнителни санкции срещу Русия, включително замразяване на активите на около 100 лица и организации, опитващи се да избегнат съществуващите наказания.

Япония ще забрани износа за около 80 руски организации, свързани с нейната армия. На фирмите ще бъде забранено да предоставят архитектурни и инженерни услуги и на руски клиенти.

Междувременно Европейският съюз се стреми да  ограничи способността на Русия да продава диаманти , основен износ, заяви Шарл Мишел, президент на Европейския съвет.