Япония ще наложи допълнителни санкции на Русия, след като на срещата на върха на Г-7, на която страната бе домакин миналата седмица, бе взето решение да се засилят наказателните мерки срещу Русия заради войната в Украйна, заяви главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно в петък, предава Reuters.

Мацуно, висшият правителствен говорител на Токио, също осъди хода на Русия в четвъртък да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, като каза, че това допълнително ще изостри ситуацията около нахлуването в Украйна.

"Като единствената страна, претърпяла атомни бомбардировки по време на война, Япония никога не приема ядрената заплаха от Русия, камо ли използването (на ядрени оръжия)“, заяви Мацуно на редовна пресконференция.

Лидерите на Г-7, включително Съединените щати, Великобритания, Германия и Франция, миналата седмица показаха решимостта си да подкрепят Украйна с допълнителна военна помощ и санкции срещу Русия на годишната среща на върха, проведена в първия в света град бомбардиран с атомна бомба - Хирошима.

В координирани действия с Г-7 Япония ще замрази активи на 78 групи и 17 лица, включително армейски офицери в Русия, и ще забрани износа за 80 руски организации, като свързани с военни изследователски лаборатории, според изявление на външното министерство в петък.

Япония също ще забрани предоставянето на строителни и инженерни услуги на Русия, въпреки че подробностите за мярката ще бъдат обявени на по-късна дата, се казва в изявление на министерството на търговията.