Японското правителство реши да наложи санкции срещу три групи и организации, както и едно лице, свързани, според Токио, с правителството на Северна Корея и неговата програма за ядрени ракети. Това заяви в петък на пресконференция генералният секретар на кабинета на министрите на Япония Хирокадзу Мацуно, цитиран от ТАСС.

Списъкът, публикуван от външното министерство на страната, включва търговските компании Korea Haegumgang Trading Corporation и Korea Namgang Trading Corporation, хакерската група Lazarus Group и представител на отдела за оръжейна индустрия на КНДР във Виетнам. Сега в санкционния списък на Токио има 68 организации и 72 лица, свързани със Северна Корея.

Санкциите, наложени от Токио, включват замразяване на сметките на тези лица и организации, ако бъдат разкрити, както и наблюдение на транзакции с тях. В същото време Сеул и Вашингтон наложиха индивидуални санкции срещу КНДР. Осем граждани и седем организации на КНДР бяха включени в списъка със санкции на Южна Корея, а трима лица бяха включени в списъка на САЩ.

Както се отбелязва в изявлението на японското правителство, такова решение е взето в условия, когато Пхенян не полага усилия за отстраняване на проблема с отвличанията на японски граждани. Освен това Токио припомни във връзка с това, че севернокорейска междуконтинентална балистична ракета, изстреляна по време на изпитанията на 18 ноември, е попаднала в японската изключителна икономическа зона. Според японското военно ведомство при изстрелване по нормална траектория тя може да прелети над 15 хил. км и да достигне САЩ.