Японските власти предупредиха близо два милиона души да се евакуират заради приближаването на тайфуна Нанмадол, съобщава местният телевизионен канал NHK.

"На близо два милиона души в южната част на Кюшу е наредено да се евакуират, тъй като мощният тайфун Нанмадол приближава региона“, съобщи японската обществена телевизия.

Японската метеорологична агенция (JMA) издаде предупреждение от ниво 5 за тайфуна, който се очаква да удари района Кюшу в южната част на страната.

Ниво 5 на тревога е най-високото в скалата за предупреждение за бедствия в Япония.

"Много силен тайфун може да предизвика бедствия, които се виждат само веднъж на няколко десетилетия“, съобщи телевизионният оператор, цитирайки метеорологични служители.

Длъжностните лица казват, че "максимални ветрове до 180 километра в час ще ударят северния и южния Кюшу, както и островите Амами с пикови пориви, достигащи 252 километра в час до неделя“.

Из цялата островна държава са отменени полети. "От 6 часа сутринта в неделя Japan Airlines и All Nippon Airways решиха да отменят над 500 полета за деня. Други авиокомпании също отменят услугите“, се казва в съобщение на летищните власти.

Японската железопътна група също предупреди, че услугите на влакове-стрели се очаква да бъдат засегнати в неделя и понеделник.