Германската Wintershall Dea, една от най-големите енергийни компании в Европа, се отказа изцяло от своя дял от 15,5% в оператора на "Северен поток“ след саботажа на газопровода, предава ТАСС, като се позовава на съобщение на компанията.

"Заради геополитическата ситуация е невъзможно да се предскажат времевите рамки и разходите за стабилизацията и възстановяването на газотранспортната инфраструктура. Следователно Wintershall Dea отписва изцяло своите инвестиции“, се казва в изявлението.

Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни разрушения на 26 септември "на три разклонения от морските газопроводи "Северен поток“ и "Северен поток 2“, които бяха открити в рамките на няколко часа“. Първото изтичане беше открито при Северен поток 2 близо до датския остров Борнхолм, след това бяха открити още две на Северен поток. По-късно шведски сеизмолози уточниха, че са регистрирали две експлозии, станали по трасетата на газопроводите. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен класифицира тези инциденти като саботаж, като посочи, че всяко "умишлено нарушаване на европейската енергийна инфраструктура е неприемливо и ще доведе до най-решителни реакции“. По-рано Путин каза, че отговорността за ситуацията е на Запада, който "фактически започна да разрушава общоевропейската енергийна инфраструктура".