Американското издание The Washington Post публикува уникални подробности относно контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Запорожие през лятото. Съобщава се за различия между украинската стратегия и визията на САЩ. Западните официални лица са настоявали за разсичащо движение, което да отреже Русия от Крим, докато главнокомандващият на ВСУ Валери Залужни е настоявал за операции по цялата линия на фронта.

"На 15 юни в конферентна зала в централата на НАТО в Брюксел министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, заобиколен от висшето американско командване, седна на маса със своя украински колега, към който се присъединиха помощници от Киев. В атмосферата на стаята цареше разочарование.

Остин, с разумния си баритон, попита тогавашния украински министър на отбраната Алексей Резников за решенията на Украйна в първите дни на дългоочакваната контраофанзива, питайки защо войските му не използват западно оборудване за разминиране, което би позволило провеждането на по-голямо механизирано настъпление, или не използва дим, за да прикрие движението си. По думите на Остин, въпреки дълбоките отбранителни линии на Русия, войските на Кремъл не са били непобедими.

Резников  заявява, че тези решения са взети от украинските военни командири. Но той отбелязва, че украинските бронирани машини са били унищожавани от руски хеликоптери, дронове и артилерия при всеки опит за придвижване напред.

Без въздушна подкрепа, казва той, единственият вариант е да се използва артилерия за бомбардиране на руските позиции, да се слезе с бронирана техника и да се продължи пеша.

Изданието публикува своя анализ на украинската контраофанзива след интервюта с повече от 30 висши служители от Украйна, САЩ и европейски страни.

Анализът се състои от две части. Втората част на доклада разглежда битката на място през лятото и есента и задълбочаващите се различия между Вашингтон и Киев. Някои от служителите говориха при условие за анонимност, за да обсъдят чувствителни въпроси.

Отбелязва се, че с наближаването на зимата, когато фронтовата линия замръзва, висши военни в Украйна признават, че войната е стигнала до задънена улица.

За да разработят офанзивен план, украинските, американските и британските военни изиграват осем големи настолни военни игри.

Отбелязва се, че Вашингтон е изчислил погрешно степента, в която украинските войски могат да бъдат трансформирани в бойни сили от западен тип за кратък период от време - особено без да бъдат предоставени на Киев военновъздушни сили.

Пентагонът иска офанзивата да започне в средата на април, за да попречи на Русия да продължи да укрепва позициите си. Украинците се колебаят, настоявайки, че не са готови без допълнително оръжие и обучение.

Американските военни тогава са уверени, че е възможна механизирана фронтална атака на руската фронтова линия с войските и оръжията, с които Украйна разполага, а моделирането показва, че силите на Киев в най-добрия случай могат да достигнат до Азовско море и да отрежат руските войски на юг за 60-90 дни.

САЩ се застъпват за целенасочена офанзива по тази южна ос. Американското разузнаване оценява шансовете за успех на офанзивата като 50/50.

Сега се съобщава, че моралът в Украйна отслабва, като вниманието на Запада се насочва към Близкия Изток.

На почти всеки участък от фронта очакванията и резултатите се различаваха: "Всички тези фактори правят победата на Украйна много по-малко вероятна от годините на война и разрушения“.

По време на конферентен разговор в късната есен на 2022 г., след като Киев си върна територии на север и юг, Остин разговаря с генерал Валери Залужни, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, и го попита какво ще му трябва пролетната офанзива.

Залужни отговаря, че има нужда от 1000 бронирани машини и девет нови бригади, обучени в Германия и готови за битка.

Според служител, запознат с разговора, Остин отговорил, че е почти невъзможно.

Западни служители казват, че Украйна ще има най-голям успех, ако концентрира силите си върху една единствена стратегическа цел - масивна атака през контролирана от Русия територия до Азовско море, отрязвайки сухопътния път на Кремъл от Русия към Крим.

Според най-оптимистичния сценарий за блокиране на сухопътното трасе бяха дадени от 60 до 90 дни. Ученията включват и трудна и кръвопролитна битка със загуби на войници и техника на ниво 30-40%.

Американски служители също вярват, че повече украински войници в крайна сметка ще загинат, ако Киев не успее да предприеме решителна офанзива и конфликтът се превърне в продължителна война на изтощение.

Високопоставен украински военен служител казва, че военните игри "не работят“: "Украинските войници водят война, различна от всичко, което силите на НАТО са виждали: голям конвенционален конфликт, с окопи в стил Първата световна война, покрити с вездесъщи дронове и други футуристични инструменти - и без въздушното предимство, което американската армия е имала във всеки съвременен конфликт, в който е участвала“.

Също така между САЩ и Украйна е имало различни виждания за удържането на Бахмут, където украинските сили отдавна поддържаха значително присъствие: "Залужни държеше повече сили в Бахмут, отколкото на юг, включително най-опитните части на страната, заявиха американски официални лица с разочарование".

Според високопоставен британски служител Залужни е планирал да създаде проблем на Русия поради огромната дължина на фронта.

Украинският генерал искаше да разтегне много по-голямата руска окупационна сила - незапозната с терена и вече изправена пред проблеми с морала и логистиката - за да намали бойната й мощ.

Западните служители виждат проблеми в този подход. Западната военна доктрина диктува концентриран натиск.

Американците и Западът обаче отстъпват. Един високопоставен американски служител казва: "Те познават терена. Те познават руснаците. Това не е нашата война. И ние трябваше да приемем това“.

През февруари Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента Байдън, свика висши служители по националната сигурност на администрацията, за да прегледат плана за контраофанзива.

Съливан се интересува дали Вашингтон и неговите партньори могат успешно да подготвят Украйна да пробие добре укрепената отбрана на Русия?

След това Мили показва потенциални посоки на атака и разполагане на украинските и руските сили. Той и Остин обясняват заключението си с това, че "Украйна трябва да се бори по различен начин, за да успее". Това заяви високопоставен представител на американската администрация, участвал пряко в планирането.

В Съединените щати и на Запад имаше загриженост, че контраофанзивата не е започнала през май, позволявайки на руснаците да изградят широка отбранителна линия.

В същото време в Украйна растеше различно разочарование. Бивш високопоставен украински служител заяви, че операцията е била планирана да започне през май, но "много неща се случиха“.

По-специално, обещаното оборудване е доставено със закъснение или е пристигнало негодно за бой.

Американски служители категорично отрекоха украинците да не са получили всички оръжия, които им бяха обещани.

Американците признават, че списъкът с желания на Украйна можеше да бъде много по-голям, но до началото на офанзивата те получават около две дузини MCLC (Линейни снаряди за разминиране), повече от 40 минни ролки и багери, 1000 торпеда Bengaluru и повече от 80 000 димни гранати. Залужни поиска 1000 бронирани машини, а Пентагонът предостави 1500.

През април, на среща във военновъздушната база Рамщайн в Германия, заместникът на Залужни, Михаил Забродски, емоционално се обърна към Остин и присъстващите: "Съжаляваме, но някои от машините, които получихме, не са годни за бой. Някои от Брадли и Леопардите са били с повредени или липсващи вериги."Германските бойни машини Marder нямаха радиостанции; те не бяха нищо повече от железни кутии с вериги“.

Остин поглежда към генерал Кристофър Каволи, главнокомандващ на американските сили в Европа, и генерал-лейтенант Антонио Агуто, председател на групата за подпомагане на сигурността на Украйна, които седяха до него. Казват, че ще проверят.

Пентагонът заключава, че украинските сили не са успели да се справят правилно с цялото оборудване, след като са го получили. Остин възложи на Агуто да работи по-интензивно с украински колеги по поддръжката.

Контраофанзивата най-накрая започна в началото на юни. Някои украински части бързо постигнаха незначителни успехи, като си върнаха селата в района на Запорожие на юг от Велика Новоселка, но на други места дори западните оръжия и обучение не можаха да защитят напълно украинските сили.