Голямото мнозинство от американците са съгласни, че Украйна трябва да бъде подпомогната, но подкрепата на американското обществено мнение за отбраната на Украйна е отслабнала от началото на войната, пише The Washington Post.

Две трети от анкетираните одобряват военната и икономическата помощ, която администрацията на Джо Байдън е изпратила на Киев, според проучване на Чикагския съвет за световна политика, неправителствен научен институт. Според същото проучване три четвърти от анкетираните смятат, че Америка трябва да приеме украински бежанци и да наложи санкции на Русия.

След десет месеца война мнозинството от американците все още са на страната на Украйна, но споменатото проучване показа също, че онези, които безрезервно подкрепят Украйна, са по-малко, отколкото в предишни проучвания.

Това е един от факторите, на които президентът Байдън ще трябва да обърне внимание, когато създава бъдещата си политика спрямо Украйна.

Администрацията изпрати на Киев военна и икономическа помощ на стойност милиарди долари. Белият дом заявява, че ще стои до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да защити тази страна от руските атаки, но военни и политически кръгове във Вашингтон започнаха да говорят, че Украйна не може да бъде подпомагана безкрайно.

Добрата новина за администрацията на Демократическата партия е, че ентусиазмът за Украйна е намалял най-вече сред републиканските избиратели. През март 80 процента от консервативните гласоподаватели подкрепяха помощта на Украйна, през юли подкрепата сред тях беше 68 процента, а днес е 55 процента.

Подкрепата сред населението беше още по-слаба, когато анкетьорите попитаха дали респондентите са съгласни с "безкрайна“ помощ за Украйна. Сега 40 процента от анкетираните отговарят, че на правителството в Киев трябва да се помага, колкото е необходимо, докато това лято 58 процента от анкетираните бяха съгласни с неограничена подкрепа на Украйна. Проучването също така показа, че около 47 процента от американците смятат, че Вашингтон трябва да оказва натиск върху украинския президент Володимир Зеленски да преговаря с Москва. През юли 38% от американците смятат, че е време за преговори.

Резултатите от последното проучване на общественото мнение показват, че президентът Байдън може да разчита на подкрепата на местната общественост за политиката си спрямо Украйна, но тази подкрепа не е неограничена. Сегашната политика на Западното крило към Украйна се усложнява от факта, че Републиканската партия трябва да поеме контрола над Камарата на представителите в началото на следващата година. За да се реализират предложенията на Байдън на практика, те трябва да получат "зелена светлина" в Капитолия, а някои от най-могъщите републиканци вече обявиха, че Украйна вече няма да има "празен чек".

Най-малко склонни към продължаване на войната са привържениците на бившия президент Доналд Тръмп, които напомнят, че санкциите, наложени на Русия, смутиха енергийния пазар и в резултат цените на горивата в Америка се повишиха. Някои консерватори също се оплакват, че Вашингтон няма ясна представа къде попадат американските оръжия.

Медиите научиха, че дори някои служители на Белия дом "частно“ са притискали Зеленски да се съгласи на преговори с Кремъл. И докато тези преговори се водят "зад кулисите", генерал Марк Мили, най-високопоставеният офицер в американската армия, публично заявява, че е дошло времето за мирни преговори. Както наскоро обясни генерал Мили, нито Русия, нито Украйна могат да спечелят във военен план и не е реалистично да се очаква, че Украйна ще освободи една пета от своята територия, която в момента е под руска окупация. Официалната позиция на правителството на САЩ е, че само Киев може да вземе решение за преговорите, като Зеленски твърди, че няма да седне на масата за преговори, докато не изгони и последния руски войник от своята територия.